Rapportsammanfattning – Biobränslens påverkan på matförsörjningen
EU:s direktiv för biobränslen som lanserades 2003 möjliggör produktion av etanol genom fermentering av spannmål och socker samt biodiesel genom transesterfiering av vegetabiliska oljor.
Biobränslen utgör en väsentlig del av EU:s ambitioner att minska transporternas utsläpp av koldioxid. Farhågor har dock rests kring risken att användandet av råvaror för matproduktion går till bränsle kan öka matpriser och även försämra tillgången på mat i fattiga delar av världen. Denna studie utgör en sammanställning av flera andra sammanställningar och drar slutsatsen att den amerikanska majsbaserade etanolen bidrog till den globala ökningen av majspriser under den tidigare försörjningskrisen för mat samt även påverkade marknaderna för soja och vete. Studien visar även att EU:s ökade efterfrågan på biodiesel påverkade de ökade priserna på vegetabiliska oljor samt hade en betydande roll i ökade priser på spannmål, även om denna påverkan var betydligt mindre än den amerikanska.
För närvarande har tillgången på matråvara ökat I jämförelse med tiden för den globala matförsörjningskrisen samt att priset på råolja sjunkit vilket gjort att den globala efterfrågan och tillhörande produktion av biobränslen minskat avsevärt. Biobränslens påverkan på matpriser har därför reducerats avsevärt de senaste tio åren. Å andra sidan finns det risker med kommande klimatpåverkan med tillhörande extremväder som kan ge negativa konsekvenser på skördar samt en långsiktig ökning av efterfrågan på biobränslen. Detta kommer att skapa en press på marknaden för matråvaror.
Enligt GLOBIOM, en studie för EU kommissionen om förändrad indirekt markanvändning skulle en bibehållen ambition på 7 % biobränslen till 2030 kunna innebära att det globala priset på vegetabiliska oljor stiger med 8 %. Konsumtion av mat i fattiga delar av världen är mer påverkat av matpriser och kommer följaktligen påverkas mer av ökade matpriser på grund av efterfrågan på biobränslen.